>

'Wonen op Terschelling is uniek'

'Menig vakantieganger kijkt graag naar het huizenaanbod op Terschelling. Ziet zich misschien al wonen op het prachtige Waddeneiland. Petro van Oort van Jan Doeksen Makelaars krijgt in het toeristenseizoen  diverse telefoontjes van belangstellenden van de wal.  ‘Begrijpelijk, want wonen en recreëren is op dit mooie eiland heel bijzonder’.

De makelaar noemt het wonen op Terschelling uniek. Zelf kwam hij circa tien jaar geleden op het eiland terecht. ‘Mijn vrouw is hier geboren. Voordat ik haar leerde kennen, was ik nog nooit op Terschelling geweest. Het lagere tempo van leven hier bevalt ons prima’.

 

Overgenomen

Met zijn bouwtechnische achtergrond bouwde Petro van Oort zijn eigen woonboerderij in Kinnum. ‘Het makelaarsvak trok me echter al jaren. Toen wij naar Terschelling wilden verhuizen, kwamen we in contact met makelaar Jan Doeksen. We hadden toevallig dezelfde jas aan en grapten dat de bedrijfskleding al geregeld was. Een paar jaar later stond de partner van Jan Doeksen ineens op onze stoep of ik nog belangstelling had. Ik wilde echter eerst mijn vakdiploma’s halen, maar door omstandigheden vond de overname sneller plaats dan verwacht. Ik ben inmiddels erkend makelaar en register taxateur. Naast de aan- en verkoop van huizen en taxaties, houd ik me bezig met bouwbegeleiding. Bijvoorbeeld voor mensen van de wal die hier een recreatiewoning kopen en laten verbouwen. Ik onderhoud het contact met de aannemers en houd de opdrachtgevers van de wal op de hoogte’. Inmiddels heeft hij ook de portefeuille taxatie-activiteiten van de makelaars Struik en Klarenbeek overgenomen.


Aantrekkende markt

Maar hoe gaat het met de huizenmarkt op Terschelling? ‘Na de recessie is er veel losgekomen. De recreatiewoningen op de bijzondere plekjes, zoals in de duinen bij de Noordzee, doen het altijd goed. Men belegt graag in stenen. Op West-Terschelling zijn er bovendien nieuwe kavels bijgekomen 
en wat huurwoningen. Dat brengt de woningmarkt  in beweging’, vertelt de Terschellinger makelaar. Hij noemt de markt op Terschelling bijzonder. ‘En dat zie je terug in de prijzen. Er zijn altijd toeristen die het helemaal zien zitten om op Terschelling te komen wonen, maar dat enthousiasme moet ik soms temperen. Er is hier namelijk sprake van een koopgrens en onder die grens moeten de woningen eerst dertien weken aangeboden worden aan eilanders. Bovendien moet men beschikken over een huisvestingsvergunning. We adviseren belangstellenden daarom om contact met ons op te nemen over de voorwaarden. 

 

Bescherming

‘Het doel van deze grenzen is’, legt Petro van Oort uit, ‘om de eilander woningzoekenden te beschermen. Er heerst namelijk woningnood op Terschelling. Het is moeilijk aan een huis te komen. Het probleem is dat als iemand hier een vaste baan krijgt, er meestal sprake is van een jaarcontract. Dan kun je geen huis kopen, maar je krijgt ook geen huurwoning. Er is een wachtlijst van jaren. Vaak huurt men dan een recreatiewoning. Die worden tijdens de toeristische piekmomenten echter verhuurd en dan belanden deze mensen – waaronder jonge gezinnen – in een caravan of tentje. Dit probleem speelt al jaren en is bevestigd in een onderzoek naar de woningnood in Noord-Fryslân. De gemeente heeft inmiddels beleid gemaakt om sturing aan dit probleem te geven’.

 

Jeugd trekt weg

De bevolking op het eiland is stabiel, vertelt de makelaar. ‘Woningcorporatie De Veste heeft een aantal jaren geleden huurwoningen in de verkoop gedaan. Leuk voor de bewoners, maar er zijn weinig nieuwe huurwoningen voor terug gekomen. Er zijn er op West een paar bijgekomen en wat nieuwe kavels voor koopwoningen, maar dat is niet voldoende om het probleem op te lossen. Het gevolg is dat de jeugd steeds meer wegtrekt. De werkgelegenheid speelt daarbij een rol, maar ook de woningnood. Er zijn genoeg jongeren die zich hier wil vestigen – die bijvoorbeeld in de offshore of de horeca werken – maar dat is heel moeilijk’.

 

Prachtig vak

Zelf heeft Petro van Oort geen spijt van zijn verhuizing naar het eiland. ‘Ik  heb een prachtig vak. Ik kan mensen vaak blij maken als ze het huis van hun dromen verwerven. Het contact met al deze mensen vind ik geweldig. Het gaat in mijn vak om meer dan huizen te verkopen. Soms ben je ook sociaal werker, moet je je opstellen als bemiddelaar bij de verkoop van een huis na een erfenis. Vaak kun je bijdragen aan praktische oplossingen. Bijvoorbeeld als mensen hun huis moeten verkopen door financiële tegenslag, maar er door bijvoorbeeld een herziening van de hypotheek toch  kunnen blijven wonen. Het voelt geweldig om daar een positieve bijdrage aan te kunnen leveren’

Privacyverklaring | Copyright by Jan Doeksen Makelaars | Created by